Detaljeret dato: 2008-04-29
Baruntse (og Mera Peak North Summit) 2008 (kommerciel, Kipling Travel)
Leder: Bo Belvedere Christensen
Deltagere: Jens Christian Trolle Nielsen, Martin Cederkrantz, Anny Kvithyll, Steen Ulriksen og Jesper Johannesen samt højdesherparne Lhakpa Dorje, Dachamba Sherpa og Pem Chhiri.
Første danske kommercielle ekspedition til Baruntse. Akklimatisering på Mera Peak, inden de går ind og Hinkudalen og bestiger Baruntse 7.129 meter.
Alle bestiger Mera Peak North Summit d. 29. april
Se dagbog her fra www.baruntse.dk:
29. april Mera Peak North Summit 6.476 meter
Dagen for vores topforsøg.
Vi blev vækket allerede 2.30 med morgenthe og startede fra lejren 3.30 i de to grupper, som beskrevet i går. Samtidigt startede et større hold fra Australien og Tasmanien, hvilke vi netop havde håbet at undgå. Men det viste sig ikke at have den store betydning, idet vores hurtigste hold hurtigt lagde alle andre langt bag sig og vores lidt langsommere hold i det mindste var foran de fleste andre.
Vejen op var ret enkel med ganske lette sneskråninger helt op til selve toppene. Undervejs skulle vi dog lige passe på en del småspalter.
Ved den første top lagde vi et lille stykke fast reb ud til lige at sikre passagen af en større spalte, derefter var der bare 20 meter op på Central toppen, som er 6461 meter. Vel heroppe gjorde Lhakpa store sejrattituder, måske for at overbevise os om, at vi nu havde nået toppen. Men vi havde på hele trekket ind talt om, at hvis det på nogen måde var muligt, ville vi op på den lidt højere nordtop, som er Mera Peaks højeste, men som normalt ikke bestigers af trekkere pga. tekniske vanskeligheder.
Jeg gik ud for, at prøve at spotte en vej ned fra central toppen via kammen mellem toppene og op på den højeste. Det så absolut muligt ud, men problemet var lige, at komme ned til kammen. Først kiggede jeg på den direkte vej, men her blokerede en stejl væg med en række gigant spalter vejen. Så gik vi ned fra toppen den vej vi var kommet op og søgte rundt om den lige nedenfor topvæggen. Jeg nåede lige at se en lille revne i sneen før Lhakpa trådte lige i spalten. Heldigvis var den ikke større end, at kun hans ene ben forsvandt ned i den. Men 15 meter længere ned af skråningen prøvede jeg mig forsigtigt for med min isøkse og stødte på en større spalte, som ikke lige var til at passere her.
Tilbage ved udgangspunktet gik vi lidt længere ned og endnu længere rundt om central toppen og her viste vejen sig mulig. Snart efter gik vi hen ad kammen mellem de to Mera toppe med en helt forrygende udsigt ned over den stejle sydvæg direkte ned til nogle smaragdgrønne gletschersøer omkring 2000 meter under os.
Kammen stejlede til og vi skulle nu finde vej mellem nogle spalter, som gennemskar den. Fra den første top mente jeg at have fundet vejen mellem spalterne, men da vi kom derover var det lidt enklere, end jeg havde ventet. Vi kunne forcere den første af spalterne direkte på kammen og gå ud på den stejle sydside af kammen, hvor omkring 50 meter opad denne førte os til toppen, som vi nåede allerede kl. 8.
Så kunne der jubles, for vi havde nu nået præcis det mål, som vi havde sat os. Vi blev på toppen omkring en halv time og nød at være der alene, mens de andre hold alle kun besteg den lettere og lavere central top. Udsigten var helt forrygende med bjerge som Numbur (over 7000 meter), Cho Oyu (8201 meter og den vi oprindeligt havde planlagt at bestige på denne ekspedition), Ama Dablam (6856 meter, som jeg besteg i 1988), Pumori (over 7000 meter høj nabo til Everest) og så selvfølgelig hele Everest gruppen med Everest, Nuptse og Lhotse. Direkte mod nord kunne vi se hovedmålet for vores ekspedition, Baruntse. Længere mod øst var den imponerende 7300 meter høje Chamlang og meget langt ude i horisonten mod øst kunne jeg bl.a. se det 6850 meter høje Pandra, som var jomfrueligt, da jeg besteg det sammen med 2 kammerater i 2002. Helt dominerende mod øst var dog verdens 3. højeste bjerg Kangchenjunga.
Kort før vi ville gå forlade toppen så vi 2 personer, som drejede fra hovedsporet til central toppen og kom over mod os. Jesper, Martin og Jens startede ned mod lejren, mens Lhakpa og jeg ventede lige nedenfor spalten og det stejle parti, da vi mente det kunne være nogle af de andre fra vores gruppe. Det viste sig at være Anny og Dachhamba, som var på vej op til den højeste top. Desværre kunne de fortælle, at Steen var vendt om tidligere på morgenen.
Anny var noget slidt til sidst, men til sidst stod hun, Dachhamba, Lhakpa og jeg på den højeste Mera top. En utrolig god start på vores ekspedition og en dejlig dag. Efter at have nydt udsigten var det bare nedad og nedad først til High Camp for at pakke vores lejr sammen og så videre ned til Mera La camp, hvorfra vi i morgen går videre til Baruntse.
Mange hilsener
Bo.