Climber
Alder : N/A
Fritekst:
Forfatter, eventyrer, stenhugger og meget mere. Se stort interview med Klavs Becker-Larsen her
Mogens Engelund Nepal ekspert
Opdag Verden


Klavs Becker-Larsen in Memoriam

Efter et langt og usædvanlig spændende liv, sov Klavs stille ind på en kold gråvejrs Skærtorsdag i år. 
Klavs var helt naturligt et af Dansk-Nepalesisk Selskabs ganske få æresmedlemmer, for hans omtrent 2½ år lange ophold i Nepal over tre rejser mellem 1951 og 1973 har sat sig spor både i Danmark og internationalt. 

De store udlandseventyr startede kort efter tiden som ung modstandsmand i BOPA i slutningen anden verdenskrig. Her bragte eventyrtrangen ham i 1948 til Cape Town i Sydafrika. Han købte en motorcykel og kørte tusinder af kilometer gennem hele det sydlige Afrika - med alt fra savanne til jungle, ørkener og små landsbyer - op til Kenya. I godt et år rejste han rundt i det østlige og centrale Afrika som storvildtjæger, lærer og med forskellige småjobs, indtil han blev bestyrer af en skobutik i Congo.

Det var her, i Congo, han læste en artikel som kom til at ændre hans liv. Som han sagde på mange af sine interviews og foredrag gennem tiden:

“Det var som om at blive ramt af et lyn, og det blev en besættelse i mig. Jeg måtte bestige Everest. Som et mantra gentog jeg i det uendelige et par centrale passager fra den uhyre spændende artikel”:

”Højt oppe, fjernt og uopnåeligt, rejste den vældige tinde sig truende op, svøbt i tidernes stilhed og ensomhed.”

Klavs’ to første ekspeditioner i Nepal var yderst spektakulære, startende med en illegal indtrængen fra Darjeeling helt tilbage i tiden under Rana-styret og overgangen til Kong Tribhuvan. Her gik han tværs igennem Østnepal, hele vejen til Khumbu-dalen og Lho La passet og ville krydse ind i Tibet og Rongbuk for at bestige Mt. Everest. Det er det, vi dag kalder for Everest base camp - men dengang havde kun et par vesterlændinge set bjerget fra den vinkel, og ingen havde forsøgt sig på Everest derfra endnu. Da Lho La passet var for svært og livsfarligt, gik han over Nangpa La passet som første vesterlænding og var inde i Dalai Lamas Tibet, netop annekteret af Kina. Han nåede via Lamna La til Rongbuk klosteret og nåede at blive gode venner med den unge Lama, inden han forsøgte sig på nordruten. Det lille hold nåede cirka 6.800 meters højde inden sherpaerne vendte om, hvad der uden tvivl reddede deres liv. Hele bjergbestigningsdelen foregik uden egentlig bjergudstyr på noget af et risikabelt eventyr. Hverken værre eller bedre, nåede det kinesiske soldaters viden, hvorfor det lille hold måtte skynde sig tilbage over Nangpa passet og ned til det lidt fredeligere Nepal. Herfra vandrede han til Jaynagar i Indien, hvorfra han kunne rejse hjem med skib fra Bombay. 

“Not bad going for an inexperienced Explorer” som Walt Unsworth skriver i hovedværket “Everest” fra 1986. 

I 1958 blev Klavs mere eller mindre landskendt, da han vandt den populære TV-quiz ”Kvit eller dobbelt” på spørgsmål om Himalaya (den kan stadig høres på DR’s hjemmeside). Han vandt 10.000 kr, en mindre formue dengang, og med dem og yderligere støttet af et bidrag fra Se&Hør, tog han ud på ”Snemandsekspeditionen”. Klavs drog endnu engang med skib til Bombay og satte kursen mod Nepal. Her opholdt han sig over et halvt år i Arundalen i sin søgen efter yetien, den afskyelige snemand. Det blev til mange og alsidige indsamlinger til Zoologisk museum, og der blev produceret en ganske unik film fra Kathmandu og Østnepal. Yetien fandt han dog ikke, men han leverede en troværdig forklaring på mytens opståen.

Senere rejste han gennem indisk Himalaya og hjem gennem Pakistan, Khyber-passet og Afganistan og videre til Europa, længe inden ”The Hippie Trail” blev kendt. I 1964 deltog han på Eigil Knuths Pearyland ekspedition i Nordøstgrønland og udtalte senere, at det var helvede på jord. Under Idi Amins grusomme styre, rejste han til Uganda for at beskrive forholdene og situationen i 1977.

Efter de store og spektakulære rejser og ekspeditioner holdt Klavs et stort antal foredrag, og med sin store evne til at fastholde og tryllebinde publikum blev han en ganske populær foredragsholder med sine fascinerende beretninger fra tiden som modstandsmand, som Everest-udfordrer og om jagten på Snemanden.

Modstandstiden og militærhistorie stod altid stærkt i hans bevidsthed, men det gjorde emner som nordisk mytologi, psykologi, natur, religioner og spiritualitet, partikelfysik og selvfølgelig Himalaya bestemt også.

Man kunne ikke besøge Klavs uden at blive betaget af hans evne til dybe, lange uforstyrrede samtaler som stort set uden undtagelse kort efter blev fulgt op – pr. brev eller telefon indtil emnet var tilpas gennemarbejdet og belyst eller opklaret. 

Efter han stoppede som lærer i midten af 1970’erne og selvpensionerede sig, stod forfatterskabet gennem en årrække stærkt, hvor det blev til en stribe udgivelser fra Gyldendal til Frydenlund og Munksgaard. En anden stor passion var stenhuggeriet, der igennem 10-15 år medførte et antal skulpturer, fuglekar og enkelte statuer med inspiration fra østens spirituelle verden. Ofte når man kom på besøg, kunne man høre den metalliske lyd, når hammerens ramte mejslen.

Klavs, som jeg har kendt siden min tidlige barndom, var direkte årsag til jeg kom til Nepal. Det var en grille, der startede med spændende anekdoter, som jeg lyttede til som  dreng gennem en stribe ferier i Klavs’ og Ingers sommerhus i Rågeleje, og hvor en 15 års fødselsdagsgave i form af Maurice Herzogs klassiker “Annapurna” satte sig dybe spor. Jeg var solgt og vidste, at jeg måtte opleve dette spændende land. 

Siden er venskabet kun vokset, og det er blevet til mange års spændende snakke over kaffe og mad gennem tiden. Så sent som i slutningen af november 2017, var vi sammen i Gilleleje for at holde fælles oplæg og forevisning af hans historisk spændende Snemandsfilm. Det er noget vi har gjort sammen med jævne mellemrum gennem næsten 30 år, men det viser, at han trods nyligt fyldt halvfems år, stadig var relativt “Still going Strong”. 


Æret være en usædvanlig person og karakter, en vigtig brik i den danske Nepalhistorie og et spændende menneske - en eventyrer er taget afsted. 

Kort rids af et langt spændende liv:

1927: Født i Karlslunde 
1943-45: Medlem af sabotage-gruppen BOPA og Den Danske Brigade i Sverige.
1948-51: Tre år i Afrika - Kenya og Congo med skovhugst, forretning og jagt.
1951: Forsøg på at bestige Mt. Everest. Første dansker på trekking i Nepal, første vesterlænding over Nangapa La. Besøgte både Khumbu som en af de allerførste udefra samt Rongbuk i Tibet. 
1952: Vandringer i Indisk Himalaya langs Ganges.
1958-59: Snemandsekspeditionen i Arundalen i Nepal. Indsamlinger til Zoologisk Museum. Den afskyelige Snemands identitet fastslået.
1960-75: Lærer
1964: Fotograf på Peary-land ekspeditionen med Eigil Knuth
1973: Everest basecamp og Solo Khumbu vandretur
1977: I Uganda for at beskrive forhold under Idi Amin.
1985 og frem: stenhugger og stadig også forfatter. 

I alt har Klavs fået udgivet 11 bøger om alt fra Militærhistorie, til Everest og læse-let børnebøger:

Den enøjede kæmpe (børnebog), 1976
Dobbelt-spil (børnebog), 1977
Den sidste nat (børnebog), 1978
Mørke over Uganda (børnebog), 1979
Tunestillingen - feltbefæstningen fra Roskilde fjord til Køge bugt, 1986
Everest udfordringen - dagbog fra en hemmelig færd (om Mt. Everest), 1991 og 2005
Slangens hule (børnebog), 1998
Jagten på Den afskyelige Snemand, 1999
Farlig elefant (børnebog), 2000
Mount Everest - det hemmelige mål, 2000  (om Mt. Everest)
Sabotør (børnebog), 2005
Attentat (hæfte), 2007
Den hemmelige brigade (børnebog), 2009


Læs mere om Klavs Becker-Larsen og Mount Everest

Bjerg Højde Årstal Top Info
Everest 8848 meters 1951-02-02 N Se mere..

Ingen blog endnu :(